Young businessman breakdancer

Pomperipossa i Monismanien

Kukapa ei tuntisi Astrid Lindgreniä, Vaahteramäen Eemeli ja Peppi Pitkätossun luojaa. Kuuluisa lastenkirjailija. Hän kirjoitti otsikon sadun marginaaliveron ylittäessä tulot. Satu kaatoi demarihallituksen ja verotus meni uusiksi. Samanlainen ilmiö oli Ruotsissa perintäveron osalta. Ruotsin rikkaimman naisen kuolinpesä oli konkurssin partaalla koska perintövero oli yli 100%. Perintövero poistettiin epäoikeudenmukaisena Ruotsissa 2004. Perintöveroa maksetaan lukuisia kertoja verotetusta omaisuudesta. Perintövero tulee poistaa. 

Pomperipossa-efekti johtaa tuloloukkuihin ja työn kannattamattomuuteen: “En voi ottaa enempää työvuoroja! Meillä on nyt vähän tiukkaa rahasta!”, “Haluaisin pyytää palkan laskua!  - Tarkoitat varmaan korotusta? - Ei  kun yritän saada veroprosenttini- oikeudenmukaisemmaksi! “, Miksi olet noin synkkä? - Kauheaa, sain palkankorotuksen! VOI EI!“,  “Muutama kuukausi vuodessa riittää jonkinlaiseen toimeentuloon - ympärivuotinen työ ei tuo lisäarvoa “.

Nuoret osaavat laskea. Euro per tehty työtunti lopettaa työinnon. Työvoimapula johtuu osin hillittömän suuresta palkan verotuksesta. Suositan tasaveroa. Palkan ja palkan marginaalivero ei voi olla pääomaveroa suurempi. Muutoin työinto loppuu!  

Nyt voi kuunnella vaikkapa Beatlesin Taxman kappaleen joka kertoo marginaaliveron kauhusta , “one for me – nineteenfor you” - 95 % marginaali. Tasaveroa kannatan. 

 

-- Antti Pellinen