maisema

Puhdas Saimaa

Alue jonka parhaiten tunnen on Saimaa. Saimaalla on luontokohteita ja luonnonsuojelualueita, joissa voimme nähdä luonnon monimuotoisuuden ja virkistyä. 4000 v. vanha asutus ja järven vaiheet ovat minua kiehtoneet. Kalastus, talonpoikaiskulttuuri, vesikansan ja oman suvun laivurit historioineen kertovat monia tarinoita. Liikenne on tuonut elinvoimaa ja kaupankäyntiä. Alueella on myös käyty lukuisia vapaustaisteluita vainolaista vastaan historioineen. Kamppailut näkyvät saarten nimissä: Sotsaaret, Suomensalo, Härskiä.

Kaikki kesäni olen viettänyt Saimaan saaressa, lapsesta saakka kasvimaan ja järven antimien tarjonnasta nauttien. Metsänhoito ja perinneympäristön vaaliminen on elintapana. Koti on pysyvästi ollut  puoli vuosisataa Saimaan rantamilla Lappeenrannassa, Imatralla , Joutsenossa, Kuopiossa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Norppien koti on uhattuna! Syynä on kaivosuhka ja yhdyskuntien jätevedet, hulevedet ja raskas teollisuus.  

Kaivokset! Talvivaaran katastrofi, Hannukaisen kaivosviritykset, Kittilän Suurkuusikon kultakaivos huonoina esimerkkeinä. Luotto on mennyt. Ruokolahti, Heinävesi…..! Saimaan järvialueelle ei voi rakentaa kaivoksia. Herkkä ekosysteemi ei kestä kuormitusta.  Uhkana on päätöksen teossa lisäksi kaivoslain mukainen kuntien liian suuri päätösvalta. Paikallispoliitikot eivät hallitse kokonaisuutta - esimerkkinä Hannukaisen kaivoshankkeen vaiheet Kolarissa . Oma subjektiivinen lyhytaikainen hyöty ylittää tosiasiat ja luonnon kestokyvyn.  

Yhdyskuntien jätevedet: Lappeenrannassa on vuosia väännetty asiaa, Joutsenon edustalle yritetään saada paskavesiputki, josta jäte kulkeutuisi kolmen vuorokauden kuluessa Imatralle ja Vuokseen. Ei se vaan niin käy. Sisävesien kaupungit lurauttavat yhdyskuntajätteensä Saimaaseen. Mikromuovit, fosfori ja muut jätteet pilaavat Saimaan. 

Teollisuus - Kuopiossa saimme Savon Sellun projektin seis. Etelä-Saimaan tehtaiden päästöt ovat olleet ajankohtaisia  1970-luvulta jolloin akateeminen tutkimus toi vakavat haitat esiin.  Kilotonnia kohden päästöt vähenevät - ja tuotannon kilotonnit moninkertaistuvat. Sisäinen kierto ja tuotannon kehittäminen, uusien innovaatioiden tutkiminen ja ottaminen tuotantoon on tukemisen arvoista.

Ihmisten sietokyky Saimaan pilaamiseen on loppu – luonnon kantokyky on ylitetty. Ei kaivoksille! 

 

-- Antti Pellinen