Kestävyyskunto ja voima - Liikkumaan!

Kestävyyskuntoa ei voi varastoida. Hapenottokyky eli fyysinen kestävyyskunto pitää toimintakyvyn yllä. 20 ja 70 ikävuoden välillä juoksukunto hapenottokyvyn osalta puolittuu. Nuorilla kunnon avulla urheillaan, keski-ikäisenä työkyky on kunnon varassa ja vanhana kunto auttaa arkipäivän selviytymiseen. Asunko kotona vai kärrätäänkö ihmistä hoivakodissa. 

Voima! Harjoittelemalla voima tuplautuu kuukaudessa ja kolminkertaistuu muutamassa kuukaudessa, jos harjoittaa monipuolista ja ohjattua voimaharjoittelua. Kaatumiset ja tukirankasairaudet vähenevät. Jos on tekevinään kunto on kasvavinaan.

Kunto on helppo mitata. Arkielämän selviytymisen havainnoinnin lisäksi on kaksi yksinkertaista keinoa; puristusvoiman ja vatsanympäryksen mittaus. Purista henkilövaakaa käsin ja hyppää vaakaan. Käsien yhteenlaskettu voima on paras olla painoa suurempi. Mittaa oma pituus narulla ja kaksinkerroin laitetun narun pitää yltää vatsan ympäri. Molemmat onnistuvat syömällä ja liikunnalla. Sokeritauti, sydänsairaudet ja kantavien nivelten sairaudet vähenevät ja lykkäytyvät pitkälle vanhuuteen. Ammattilaiset suorittavat kuntotestejä. 

Liikuntamahdollisuuksien lisäys ja liikunnanohjaus tavallisille ihmisille kunnissa on tarpeen. Yhteisön pitää  tukea liikuntaa ja terveitä elintapoja kaikkien asukkaiden osalta lapsesta asti. Nuorten liikunnan hinta hiihdon, kiekkoilun ja muiden muotilajien osalta on hyvin kallista. Kaikille lapsien liikuntaharrastus tulee mahdollistaa tuetusti. Ennaltaehkäisevän liikunnan tuen tulee koskea kaikkia. 

Urheiluseurat, kolmannen sektorin toimijat ja yritykset  voivat suorittaa suuren osan terveyttä ja hyvinvointia tukevasta toiminnasta. 

Liikunta on  varhaista geriatriaa. Siispä loppuliukua loiventamaan!